Polski
Czerwony Krzyż jako jedna z organizacji partnerskich o zasięgu ogólnopolskim (OPO)
od czterech lat bierze udział w realizacji Krajowego Programu Operacyjnego
Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ 2014-2020), który jest współfinansowany ze
środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym (FEAD).
Instytucją
Zarządzającą w Krajowym Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
W
okresie od sierpnia 2017 r. do czerwca 2018 r. Polski Czerwony Krzyż na mocy
umowy z Agencją Rynku Rolnego realizuje
Podprogram 2017 w ramach PO PŻ 2014-2020.
Od
2015 roku Lubuski Oddział Okręgowy PCK uczestniczy
w PO PŻ 2014-2020 jako Organizacja
Partnerska Regionalna (OPR).
Jakie
działania obejmuje Podprogram 2017 r.
realizowany przez Lubuski Oddział Okręgowy PCK (OPR)?
Głównymi
kierunkami Podprogramu 2017 realizowanymi przez Polski Czerwony Krzyż na
terenie Województwa Lubuskiego są:
· objęcie zasięgiem terytorialnym grup
osób najbardziej potrzebujących w celu zapewnienia pomocy żywnościowej,
· aktywizacja oraz integracja społeczna osób
objętych pomocą żywnościową poprzez działania w ramach środków towarzyszących.
W
ramach Podprogramu 2017 Lubuski Oddział Okręgowy PCK (OPR) przewiduje objęcie pomocą żywnościową 4000
tys. najbardziej potrzebujących osób oraz rodzin, którym w trakcie całego
okresu dystrybucji zostanie wydane około 20 000 szt. nieodpłatnych paczek żywnościowych.
W
skład wydanej jednorazowo paczki wchodzą co najmniej trzy artykuły z różnych
grup towarowych, a cały zestaw żywnościowy obejmuje 19 artykułów spożywczych
(warzywnych, owocowych, skrobiowych,
mlecznych, mięsnych oraz cukier i tłuszcze) zarówno dla osoby samotnie
gospodarującej, jak i dla osoby w rodzinie.
Oprócz
systematycznej pomocy żywnościowej, Podprogram 2017 w Województwie Lubuskim obejmuje
działania w ramach środków towarzyszących. Ich celem jest aktywizacja społeczna
oraz włączenie osób w trudnej sytuacji życiowej w funkcjonowanie społeczności
lokalnych.
Przykłady
planowanych oraz realizowanych działań OPR w ramach środków towarzyszących: grupy wsparcia dla różnych kategorii osób (np. osoby
starsze, matki z dziećmi, osoby samotne),2 warsztaty tematyczne wzmacniające
samodzielność i kompetencje w zakresie umiejętności kulinarnych, dietetyki i
zdrowego żywienia, 16 programów edukacyjnych dotyczących zdrowego odżywiania i
przeciwdziałania marnowaniu żywności, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa
domowego itp.
Do kogo skierowana jest
pomoc żywnościowa oraz działania w ramach środków towarzyszących Podprogramu
2017?
Systematyczną
pomocą żywnościową mogą być objęci mieszkańcy Województwa Lubuskiego znajdujące
się w trudnej sytuacji życiowej z powodu niskich dochodów, których kryteria są określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej.
Poziom dochodów określony w tej ustawie
nie powinien przekraczać 200% kryterium dochodowego uprawniającego do
skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1268 PLN dla osoby samotnie
gospodarującej i 1028 PLN dla osoby w rodzinie.
Wraz
z realizacją procesu dystrybucji artykułów spożywczych Lubuski Oddział Okręgowy
PCK (OPR) prowadzi szereg działań
edukacyjnych na rzecz życiowego usamodzielniania się osób i rodzin najbardziej
potrzebujących. Różnorodne formy edukacji obywatelskiej realizowane w ramach środków towarzyszących Podprogramu 2017 mają
na celu współdziałanie z około 440 osobami i rodzinami w rozwiązywaniu oraz przezwyciężaniu
ich trudnych sytuacji życiowych.
Jak zostać objętym pomocą
żywnościową?
Chociaż
pomoc w ramach programu PO PŻ 2014-2020 ma na celu zwiększenie bezpieczeństwa
żywnościowego osób najbardziej potrzebujących poprzez częściowe uzupełnienie
ich potrzeb żywieniowych, jednak nie zaspokoi ona wszystkich potrzeb
żywieniowych osób oraz rodzin kwalifikujących się do tej pomocy ze względów
finansowych.
Osoby
do przyznania pomocy żywnościowej z Podprogramu 2017 będą kwalifikować:
·
Miejskiego Ośrodku Pomocy Społecznej (MOPS) w
Nowej Soli
· Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Bytomiu
Odrzańskim, Nowym Miasteczku, Siedlisku, Otyniu i Gminy Nowa Sól i Sławy
wydając odpowiednie skierowania
W
przypadku osób bezdomnych, Polski Czerwony Krzyż może te osoby samodzielnie
zakwalifikować
do pomocy na podstawie podpisanego przez osobę oświadczenia.
Ponadto,
Lubuski Oddział Okręgowy PCK (OPR) we współpracy z Ośrodkami Pomocy Społecznej zobowiązany jest:
·
dostarczać odbiorcom pomocy informacje o
miejscach, w których osoby mogą skorzystać ze wsparcia FEAD na drodze do
aktywizacji społecznej
·
oceniać w uzgodnieniu z OPS czy
poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego
oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia
ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa
w konkretnych projektach),
·
kierować osoby zgłaszające chęć
korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości
objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Jak odbywa się dystrybucja pomocy żywnościowej?
Artykuły
żywnościowe wydawane z Magazynu PCK w Nowej Soli ul. Wrocławska 20
·
innych organizacji partnerskich
lokalnych (OPL) niedziałających w celu osiągnięcia zysku, których jednym
z zadań statutowych jest wspieranie i niesienie pomocy określonej grupie osób
najbardziej potrzebującym, będących w trudnej sytuacji życiowej lub materialnej
w stosunku do społeczeństwa.
W
ramach Podprogramu 2017 realizowanego od sierpnia 2017 r. do czerwca 2018 r. do
magazynu w Nowej Soli trafi ponad 200 ton artykułów
spożywczych.
Wszystkie osoby
zainteresowane skorzystaniem z pomocy żywnościowej zapraszamy do kontaktu z
Oddziałem Rejonowym PCK (OPR) w Nowej Soli ul. Parafialna 4 lub Ośrodkiem
Pomocy Społecznej właściwym do miejsca zamieszkania.
Szczegółowe
informacje na temat Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 znajdują się na stronie internetowej
Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, które pełni funkcję
Instytucji Zarządzającej Programu: www.mrpips.gov.pl
Słownik pojęć:
PO
PŻ 2014 - 2020 – Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020; krajowy
program operacyjny współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu
Najbardziej Potrzebującym, który realizowany jest w oparciu o rozporządzenie
Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie
Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Dz. Urz. UE L 72 z
12.03.2014 r., str. 1), zwanego dalej rozp. FEAD.
OPO
– organizacja partnerska o zasięgu ogólnopolskim lub ponadregionalnym, tj.
Polski Czerwony Krzyż - organizacja wybrana przez Instytucję Zarządzającą
(Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej); działania OPO realizowane są przez
Biuro Zarządu Głównego Polskiego Czerwonego Krzyża, ul. Mokotowska 14;
00-561Warszawa
OPR
- organizacje partnerskie regionalne; wchodzi w skład struktury OPO; podmiot do
którego wykonawcy dostarczają artykuły spożywcze w celu dalszej dystrybucji do
OPL lub bezpośrednio do osób najbardziej potrzebujących, tj. ujęte w umowie z
Agencją Rynku Rolnego magazyny Oddziałów Okręgowych PCK, określone i działające
w imieniu Oddziałów Okręgowych PCK
OPL
– organizacja partnerska lokalna;
wchodzi w skład struktury OPR (tj. podmioty wchodzące w skład struktury
Oddziałów Okręgowych PCK czyli np. Oddziały Rejonowe PCK) lub inne organizacje
bezpośrednio przekazujące pomoc żywnościową osobom najbardziej potrzebującym
OPS
– Ośrodek Pomocy Społecznej
Instytucje
odpowiedzialne za wdrożenie PO PŻ w
Polsce – Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej - Instytucja zarządzająca
(IZ), Agencja Rynku Rolnego - Instytucja Pośrednicząca (IP), Ministerstwo
Infrastruktury i Rozwoju - Instytucja
Desygnująca (ID), Ministerstwo Finansów - Instytucja Certyfikująca (IC),
Generalny Inspektor Kontroli Skarbowej - Instytucja Audytowa (IA).