Z końcem czerwca 2018 r. zostały wydane osobom potrzebującym ostatnie paczki w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2017. Żywność trafiła do 3795 najbardziej potrzebujących osób (23029 paczek) zakwalifikowanych przez ośrodki pomocy społecznej. W sumie nasza Oddział PCK od sierpnia 2017 r. do czerwca 2018 r. przekazał tym osobom ponad 203 tony żywności.
artykuły warzywne i owocowe
groszek z marchewką -15,6 t.
fasola biała – 15,6 t.
koncentrat pomidorowy – 7,168 t.
buraczki wiórki – 4,2 t.
powidła śliwkowe – 6,084 t.
art. skrobiowe
makaron jajeczny – 17,92 t.
makaron kukurydziany bezglutenowy – 2,24 t.
ryż biały – 16 t.
kasza gryczana – 7,776 t.
herbatniki maślane – 2,38 t.
art. mleczne:
mleko UHT – 28,08 t.
ser podpuszczkowy dojrzewający – 9,5 t.
art. mięsne:
szynka drobiowa - 11,9232 t.
szynka wieprzowa mielona – 8,2944 t.
pasztet wieprzowy – 2,496 t.
kabanosy wieprzowe – 1,5552 t.
filet z makreli w oleju – 6,664 t.
cukier:
cukier - 15,84 t.
miód nektarowy wielokwiatowy - 1,728 t.
tłuszcze:
olej rzepakowy – 16,2 t.
dania gotowe:
gulasz wieprzowy z warzywami – 6,6096 t.
artykuły warzywne i owocowe
groszek z marchewką -15,6 t.
fasola biała – 15,6 t.
koncentrat pomidorowy – 7,168 t.
buraczki wiórki – 4,2 t.
powidła śliwkowe – 6,084 t.
art. skrobiowe
makaron jajeczny – 17,92 t.
makaron kukurydziany bezglutenowy – 2,24 t.
ryż biały – 16 t.
kasza gryczana – 7,776 t.
herbatniki maślane – 2,38 t.
art. mleczne:
mleko UHT – 28,08 t.
ser podpuszczkowy dojrzewający – 9,5 t.
art. mięsne:
szynka drobiowa - 11,9232 t.
szynka wieprzowa mielona – 8,2944 t.
pasztet wieprzowy – 2,496 t.
kabanosy wieprzowe – 1,5552 t.
filet z makreli w oleju – 6,664 t.
cukier:
cukier - 15,84 t.
miód nektarowy wielokwiatowy - 1,728 t.
tłuszcze:
olej rzepakowy – 16,2 t.
dania gotowe:
gulasz wieprzowy z warzywami – 6,6096 t.
Pomocą zostały objęte Gminy:
Sława
Nowe Miasteczko
Siedlisko
Bytom Odrzański
GOPS Nowa Sól
GOPS Otyń
Miasto Nowa Sól
Sława
Nowe Miasteczko
Siedlisko
Bytom Odrzański
GOPS Nowa Sól
GOPS Otyń
Miasto Nowa Sól
Szczególną pomocą żywnościową podczas realizacji Podprogramu 2017 objęte były rodziny wielodzietne i dysfunkcyjne, które oczekiwały zwiększonej ilości produktów żywnościowych. Dostęp do pomocy żywnościowej zapewniony był bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych to otrzymania tej pomocy. Poza przekazywaniem żywności nasz OR PCK zobowiązany był również do przeprowadzenia tzw. działań ze środków towarzyszących. W ramach tych działań przeprowadzono 3 warsztaty kulinarne, 3 programy edukacyjne nt. Ekonomii w gospodarstwie domowym, 13 programów edukacyjnych o zdrowym odżywianiu i sposobów użytkowania produktów które otrzymały z naszego magazynu, w których udział wzięło 261 osoby. Działania towarzyszące realizowane przez nasz oddział prowadziły do nabycia przez uczestników działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.