Polski Czerwony Krzyż jako jedna z organizacji partnerskich o zasięgu ogólnopolskim (OPO) od 2015r uczestniczy w realizacji Krajowego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ 2014-2020), który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebujący kwota przeznaczona na zakup artykułów spożywczych w procedurze zamówień publicznych. W Podprogramie 2019 dofinansowane kwota ok. 354 545 455 PLN, w tym kwota netto na zakup artykułów spożywczych.
Instytucją Zarządzającą w Krajowym Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
W okresie od sierpnia 2019 r. do czerwca 2020 r. Polski Czerwony Krzyż na mocy umowy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa realizował Podprogram 2019 w ramach PO PŻ 2014-2020.
Od 2015 roku Lubuski Oddział Okręgowy PCK uczestniczy w PO PŻ 2014-2020 jako Organizacja Partnerska Regionalna (OPR).
Podprogram 2018 rozpoczęliśmy w odnowionym magazynie i doposażonym w nową szafę chłodniczą i elektryczny „paleciak” zakupiony z dotacji Urzędu Wojewódzkiego.
Dnia 30.06.2019 magazyn żywności LO Polskiego Czerwonego Krzyża w Nowej Soli zakończył realizację podprogramu 2018.
W okresie od sierpnia 2018 do końca czerwca obsługiwaliśmy 3743 osoby w podprogramie 2019 również przewidujemy obsługę 4000 beneficjentów.
Z przyczyn nie zależnych od PCK Podprogram 2019 rozpoczęliśmy w styczniu 2020 roku. Ośrodki Pomocy współpracujące z nami rozpoczęły kierowanie potrzebujących do naszego magazynu.
Z powodu pandemii Pracownicy Magazynu i wolontariusze są zobowiązani do przestrzegania wszystkich obowiązujących obostrzeń takich jak : rękawiczki, maseczki, nie podawanie długopisów itp. a beneficjenci do przestrzegania obowiązujących odległości .
Magazyn pracuje bez żadnej przerwy. Wszystkie zaplanowane dni pracy zostały zrealizowane. Ośrodki Pomocy kierują beneficjentów w sposób zdalny.
Sprawne działanie magazynu było możliwe dzięki wsparciu finansowemu :
Miasta - Gminy Nowa Sól oraz Gminy Siedlisko oraz wsparciu wolontariuszy, którzy pomagali w wydawaniu żywności.