Polski Czerwony Krzyż jako jedna z organizacji partnerskich o zasięgu ogólnopolskim (OPO) od 2015r uczestniczy w realizacji Krajowego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ 2014-2020), który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym (FEAD).
Instytucją Zarządzającą w Krajowym Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
W okresie od grudnia 2020r. do sierpnia 2021 r. Polski Czerwony Krzyż na mocy umowy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa realizuje Podprogram 2020 w ramach PO PŻ 2014-2020.
Od 2015 roku Lubuski Oddział Okręgowy PCK uczestniczy w PO PŻ 2014-2020 jako Organizacja Partnerska Regionalna (OPR).
Dystrybucję towaru w Podprogramie 2020 rozpoczęliśmy 25.01.2021
Magazyn żywności Lubuskiego Oddziału Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża w Nowej Soli obsługuje mieszkańców z :
Nowa Sól Miasto
Nowa Sól Gmina
Miasto i Gmina Bytom Odrzański
Miasto i Gmina Nowe Miasteczko
Miasto i Gmina Otyń
Gmina Niegosławice
Gmina Siedlisko
Miasto i Gmina Sława
W okresie od stycznia do końca sierpnia wydamy ponad 170 ton żywności o wartości ponad 793 tysiące złotych dla 4000 osób w 5 – 6 paczkach
Zestaw dla 1 beneficjenta
na Podprogram 2020 obejmuje 20 artykułów spożywczych
w łącznej ilości ok. 42,27 kg
Artykuły warzywne i owocowe
• 8 groszek z marchewką 3,20 kg,
• 7 koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
• 4 buraczki wiórki 1,40 kg,
• 5 powidła śliwkowe 1,50 kg,
• 2 mus jabłkowy 1,44 kg,
• 3 fasolka po bretońsku 1,50 kg.
Artykuły skrobiowe
• 10 makaron jajeczny świderki 5,00 kg,
• 2 płatki owsiane 1,00 kg,
• 2 ryż biały 2,00 kg,
• 3 kasza jęczmienna 1,50 kg,
• 2 herbatniki maślane 0,40 kg,
Artykuły mleczne
• 7 mleko UHT 7 1,
• 4 ser podpuszczkowy dojrzewający 1,60 kg,
Artykuły mięsne
• 8 szynka drobiowa 2,40 kg,
• 4 szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
• 2 pasztet drobiowy 0,32 kg,
• 7 filet z makreli w oleju 1,19 kg,
Cukier
• 4 cukier biały 4,00 kg,
• 2 miód nektarowy wielokwiatowy 0,50 kg
Tłuszcze
• 4 olej rzepakowy 4,00 1.
Uczestnikom programu zaproponujemy 16 działań towarzyszących w formie programów i warsztatów edukacyjnych o tematyce zdrowego odżywiania prowadzonych przez specjalistkę oraz programów edukacyjnych o tematyce ekonomicznej.
Każdy uczestnik programów edukacyjnych zostanie wyposażony w podręcznik kulinarny przygotowany przez specjalistę żywienia.
MAGAZYN PCK W NOWEJ SOLI WYDAJE ŻYWNOŚĆ W KAŻDY PONIEDZIAŁEK, WTOREK I ŚRODĘ W GODZ. 9.00 – 11.00 ( do ostatniego klienta)
wszyscy : pracownicy i beneficjenci zobowiązani są do stosowania obowiązujących zasad bezpieczeństwa tj. : dystans ok.1,5 – 2 metry, maseczki, personel dodatkowo rękawiczki i dezynfekcja rąk i powierzchni stołów.
Skierowanie na otrzymywanie żywności wydają Ośrodki Pomocy Społecznej stosowne do miejsca zamieszkania potencjalnego beneficjenta.
W związku z pandemią OPS pracują na różnych zasadach, dlatego zalecany jest kontakt telefoniczny z pracownikiem socjalnym z macierzystego OPS-u.
Na dzień dzisiejszy nikomu, kto spełni wymagane kryterium dochodowe i otrzyma skierowanie - żywności nie zabraknie. W każdej chwili można dołączyć do programu.
Pracę magazynu PCK w Nowej Soli w 2021 roku wspiera Gmina Nowa Sól – Miasto dotacją do realizacji zadania w wysokości 20 000,00 złotych